Mission Bay Block 6W | San Francisco, CA

The mixed-use building was designed to maximize units while ensuring a cohesive fit into the existing and planned environment and capitalizing on the unique sight lines created by the surrounding landscape. +

The mixed-use project is composed of 139 affordable apartments with 3,300 square feet of amenity and community rooms, 9,330 square feet of indoor/outdoor commercial space designated for a child care provider, and 14,840 square feet of outdoor space strategically arranged between multiple terraces and a central courtyard. The building was designed to maximize units while ensuring a cohesive fit into the existing and planned environment and capitalizing on the unique sight lines created by the surrounding landscape.

The project's unit mix will serve low, very low, and extremely low-income families. The 139 units enclose a central courtyard placed above ground floor parking. The overall height of the project gradually changes along each site edge, creating sloping roof lines across the entire project consistent with the height restrictions. This unique approach creates a striking building profile that speaks to the surrounding uses in the neighborhood.

To engage the view corridor created by Mission Creek Park, the northwest corner of the site holds the high point of the building and the main entrance for residents to the community room and lobby. The child care space is located at the corner of China Basin and the Pedestrian Way, across from the Mission Bay Kids Park, to further activate the street and facilitate use of the park's amenities. The China Basin Street façade also features active edges at the upper stories: a 60 foot wide portal opens the China Basin façade to the interior courtyard at levels two through four. This portal creates a terrace for residents to take in the view corridor, while simul¬taneously providing a break in the building's mass facing the Kids Park. Similarly, the southern facade along Mission Bay Boulevard includes a second portal opening at the third level with a terrace facing Mission Commons. The openings encourage residents to incorporate these expansive views into their daily routines while also engaging the street and interior courtyards.